31 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОПАЛІННЯМ


 Проходячи повз навчальних закладів, завжди бачиш групки школярів і студентів, які курять і теревенять "про те, про се". Багато з них згодом так і не зможуть побороти шкідливу звичку, проклинаючи "помилки молодості". Адже кинути курити набагато складніше, ніж почати.

 Аби вберегти дитину від куріння, батькам треба намагатися переконати її в тому, що куріння – не для неї. Як це зробити? Якщо ви бачите, що дитина з цікавістю дивиться на курців і для неї солодкий цей "заборонений плід", не провокуйте на куріння погрозами на кшталт: "Якщо тільки відчую запах диму, бережися у мене"... Чим сильніші погрози, тим солодший "заборонений плід". Тому зі словами батькам потрібно бути обережнішими. Головне – не провокувати дитину нишком взяти сигарету, особливо в переломний підлітковий період, коли у дітей яскраво виражене почуття непокори і протесту. Ненав'язливо покажіть дитині, що від курця погано пахне (дайте дитині понюхати попільничку), що у неї жовті нездорові зуби ("подивися на сусіда Васю – одразу видно, що він – завзятий курець"). 


Дитина не захоче, щоб і від неї так тхнуло. До того ж будь-який підліток бажає подобатися протилежній статі, тому і білизна зубів має величезне значення. Дитина не захоче, щоб від неї сахалися, а поцілунок сприймався як зіткнення з попільничкою, повною недопалків.


 Важливе значення грає висока вартість сигарет. Проведіть спільний підрахунок, в яку суму виливається куріння для сімейного бюджету і що можна було б купити на гроші, які доводиться витрачати на сигарети. Така математика діє дуже позитивно. Найчастіше першу сигарету дитина викурює за компанію з однолітками, тому потрібно стежити, з ким спілкується рідне чадо і які в нього друзі-приятелі. Потрібно намагатися зробити так, аби у дитини просто не було часу на байдикування: записати її в гуртки та секції, розписавши весь день по хвилинах. Тоді будуть зовсім інші інтереси (спорт, танці, малювання), і саме в цьому середовищі дитина шукатиме однодумців. Якщо дитина зайнята улюбленою справою, їй і на думку не спаде починати курити.

 Розкажіть, що куріння – це не тільки звичайні сигарети, але й електронні цигарки та кальян. Поясніть, що маркетологи заради успішних продажів використовують дуже гарну рекламу, але це не означає, що в неї треба вірити і наслідувати екранного героя. Підприємці просто заробляють величезні гроші на реалізації сигарет та іншої шкідливої продукції, але навіщо ловитися на їхню вудку?


 Потрібно бути розумнішими і витрачати гроші більш розбірливо. До речі, батьки можуть знайти приклади доль акторів-красенів, які померли від раку легень (тому що багато курили). Навчіть дитину говорити тверде "ні", коли їй пропонують щось сумнівне, зокрема, сигарети або алкоголь. Дитина повинна вміти відстоювати свої принципи і не піддаватися на вмовляння або вимоги інших. Щоб вистояти в нинішньому складному житті, потрібно мати власну точку зору.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ