День захисника України

"Ми - нащадки козацької слави"
 
Джерело
Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави — гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. 


Козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою. Крім того, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості  Президент Украъни Петро Порошенко встановив інше свято – День захисника України, яке також сбуде відзначатися в цей день.
Сьогодні, 13 жовтня, напередодні Дня українського козацтва та святої Покрови в нашій бібліотеці пройшли два заходи: слайд-інформина "Портретна галерея - Гетьмани України" та година спілкування "Героями не народжуються".
На слайд-інформину : "Портретна галерея - гетьмани України",яка була присвячена Дню українського козацтва. 


Джерело
До бібліотеки-філіалу №1 завітали учні 1-Д класу гімназії № 23.



На початку заходу бібліотекар читального залу Груздова Л.О. познайомила дітей з серією книг "Гетьмани України".















Учні дізналися про історію  зародження козацтва, життя та побут козаків, про Запорізьку Січ та переглянули слайди "Гетьмани України".


Також діти переглянули декілька відео-роликів про історію Запорізької Січі та найвідоміших гетьманів України, які зробили значний внесок в розбудову української держави. Зокрема: "Історія козацтва", " Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний", "Богдан Хмельницький", "Обличчя української історії. Пилип Орлик", "Останній гетьман України - Кирило Розумовський".
Учасники заходу дізналися багато цікавої та корисної інформації.



 В кінці заходу бібліотекар провела для учнів вікторину: "Козацькому роду, нема переводу".

Також в нашій бібліотеці пройшла година спілкування: " Героями не народжуються".


Джерело
Цей захід провела бібліотекар старшого абонементу Шпаківська С.В. з учнями
3-4 класів гімназії № 3.


На початку години спілкування бібліотекар провела з дітьми міні-диспут: "Що таке Батьківщина? Що таке Україна?" Шпаківська С.В. розповіла дітям про волонтерську допомогу шкіл міста Житомира для дітей-переселенців із зони АТО. Діти прослухали вірш про героїв: "Пам’ятай". Діти були активними учасниками заходу. Вони підготували розповіді про героїв-визволителів українського народу.
Бібліотекар Шпаківська С.В. провела з дітьми коротку бесіду про рідний край, Україну та Велику вітчизняну війну та розповіла їм  про АТО. Учасники години спілкування переглянули відео-роликм: "Молитва учнів для захисників АТО" та "Молитва дітей за Україну". 




В кінці  заходу діти вшанували хвилиною мовчання всіх тих, хто віддав своє життя за перемогу у війні.

Також в бібліотеці-філіалі № 13 ЦБС міста Житомира пройшла історична година: "Лицарі України". В заході прийняли участь учні  4-А класу ЗОШ № 30.

На початку зустрічі учні прослухали історію українського козацтва, пригадали гетьманів України та головні козацькі заповіді. 

Особливу зацікавила юних читачів історія про те, як на Запорізькій Січі молодих хлопців приймали у козаки. Крім того, діти дізналися про побут і звичаї козаків.

Головний бібліотекар Добровольська Н.С. побажала всім учням міцного здоров’я та козацького завзяття.

Також 14 жовтня у бібліотеці-філіалі № 14 пройшов книжковий перегляд: «Українське козацтво, відгомін віків».



Головний бібліотекар філіалу № 14 Чистякова І.Ф.познайомила дітей підліткового клубу «Орлятко» з цікавими книгами, присвяченими козацтву. 




Вона розповіла присутнім про історію козацтва, їх життя та побут. Для учасників заходу цікавою була інформація про козаків-характерників.
За сучасних умов, вкрай необхідно звертатися до славної історії козацтва, привертаючи особливу увагу до його найкращих традицій в історії становлення України, як козацької держави.
Такі заходи в бібліотеках сприяють вихованню правової культури учнів, 
формуванню духовних цінностей українського патріота: почуття патріотизму, національної свідомості, любові до українського народу, його історії, Української держави, рідної землі, родини, гордості за минуле і сучасне на прикладах героїчної історії українського народу та кращих зразків культурної спадщини;відновленню і вшанування національної пам’яті.

Вітаємо всіх зі святом Покрови, Днем українського козацтва та Днем захисника України. Бажаємо всім миру, злагоди і добра!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ