Святкування Нового року

 Святкування Нового року в різних країнах світу.

Джерело

Новий рік - одне із найзагадковіших свят, і не лише тому, що його очікування і святкування пов’язане зі світом добрих казок, магії і чарівництва, але ще й тому, що це. мабуть, єдина знаменна подія, яка протягом століть щорічно відзначається людьми у всіх країнах і на всіх континентах. Але у різних країнах святкують по-своєму.
   
Новий рік ми святкуємо в ніч на перше січня. А чи знаєте ви, що лише 314 років тому російський цар Петро І видав наказ про перенесення початку року на цю дату? Саме тоді й почали прикрашати ялинки, бо до того новорічним деревом вважалася вишня.
Ще в стародавньому світі Новий рік зустрічали веселощами, і, вітаючи зі святом, дарували один одному приємні дрібнички й ласощі. Давні римляни вважали перше січня днем щасливого передвістя.
У країнах Сходу Новий рік зустрічають напровесні. Замість ялинки, оселі прикрашають гілочками розквітлого персика або сакури. Новому року дають назву однієї з 12 тварин, якими зображені сузір’я.
У Румунії у новорічний пиріг запікають монетки, каблучки, гіркі перчинки... Той, до кого потрапляє кусень пирога із сюрпризом, дуже радіє, адже це віщує щастя у новому році.
У Болгарії у новорічному пирогу можна знайти кизилову паличку, монетку, клаптик паперу й білий гудзик. Кожна з цих знахідок щось символізує: кизилова паличка - здоров’я, монета - багатство, клаптик паперу - успіх у навчанні, а білий гудзик - велику овечу отару. 
Японські дітлахи та дорослі зустрічають свято Нового року в новому яскравому одязі. Вважається, що це принесе здоров’я та удачу в Новому році. Новий рік тут святкується 1 січня і вважається найбільшим святом, адже триває цілих 7 днів! Обов’язковим є звичай проводів старого року. А в момент початку нового року японці починають голосно і весело сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу в році, що приходить. Щоб щастя прийшло в будинок, люди прикрашають вхідні двері гілочками бамбука і сосни - символами довголіття, вірності і життєлюбності. На свято влаштовуються веселі новорічні гуляння та спортивні змагання.
У Китаї святкують Новий рік не 31 грудня, а щороку по-різному. Новий рік вважається святом початку весни. Люди запалюють ліхтарі та проходять вулицями міста, освітлюючи шлях новому року. Вони вірять, що в їхній країні скрізь живуть злі духи. Тому, щоб у новорічну ніч ці духи не залізли до їхніх осель, напередодні заклеюють усі вікна та щілини червоним папером.
Ті, хто потрапляють в цю пору до Китаю, помічають "дерева світла" - аналог нашої ялинки. Вони прикрашені яскравими ліхтариками, квітами, гірляндами.
В Англії про прихід Нового року сповіщає дзвін. Правда, дзвонити він починає трохи раніше півночі і робить це "пошепки" - ковдра, якою він закутаний, заважає йому продемонструвати всю свою міць. Але рівно о дванадцятій дзвони "роздягають", і вони починають гучно співати пісні Нового року. У цій країні замовляють подарунки. Маленькі англійці пишуть докладний лист з переліком бажаного, який кидають у камін, дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. Обов’язково дотримується звичай розсилати листівки з різдвяним сюжетом усім знайомим. А ще, в переддень Нового року в будинку повинен панувати порядок. Жителі Британії дотримуються старовинного звичаю "впускання нового року", який полягає в тому, що коли годинник починає бити дванадцять, відчиняють задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом годинника відкривають передні двері, впускаючи новий. Існують правила й для гостей, які завітали в цей день,- їм потрібно принести із собою для господарів корж й маленький шматочок вугілля. Вугілля слід кинути в камін і побажати, щоб вогонь у будинку палав вічно. Це свідчить про дружні наміри.
 А ось на грецькому острові Лемнос найкращим подарунком для рідних і близьких на Новий рік вважається камінь. І чим він більший, чим густіший на ньому мох, тим. відповідно, більше щастя бажають мешканці острова своїм друзям і знайомим. Гості тягнуть на спинах величезні камені, а потім скидають їх посеред оселі, примовляючи: "Нехай гроші хороші будуть такі самі важкі, як цей камінь".
Італійці вважають, що Новий рік слід зустрічати, звільнившись від усього старого і поганого, що нагромадилося у минулому році. А тому зі святковим боєм годинника на вулицю з вікон летять предмети, не придатні до вжитку.
Традицій святування Нового року в Україні досить багато. Вони з часом змінювалися. У давнину люди ввечері 31 грудня вдавалися до різноманітних магічних ритуалів. В Україні Новий рік вважається сімейним святом, тому всі родини збираються за одним столом і проводжають старий рік, бажаючи всім, щоб у старому році залишилося все погане, а новий рік приніс тільки хороше.
Традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час був "дідух". Виготовляли його з першого обжинкового снопа з колосками. Прикрашали кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними квітами, але в наш час люди зустрічають Новий рік з вічнозеленою ялинкою, прикрашеною різнокольоровими кульками, іграшками, сріблястим дощиком та гірляндами.   


 Прийміть наші найщиріші вітання з Новим роком! Щастя Вам, міцного здоров’я, здійснення найзаповітніших бажань!  
  
    

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ