День української писемності та мови

"У дзеркалі слова"
Джерело

Разом із щастям і журбою
Зеленим листом шелестить,
У небі яснім над водою 
Нам рідна мова мерехтить.
Це символ мудрості твоєї
Моя Вкраїно. Він горить!
Тож мови рідної своєї
Не відцураймось , ні на мить!




У листопаді 1997 року був виданий Указ Президента України "Про День української писемності та мови". Саме цим актом встановлено  в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця. Він був послушником (монастирським прислужником), а пізніше ченцем Києво-Печерскої лаври. Книжкова справа була змістом його життя. Найвидатнішою працею Нестора-Літописця є "Повість временних літ" - літопис, складений у Києві у ХІІ столітті. Ця праця була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому Нестора-Літописця вважають засновником вітчизняної історії і словесності. Також в цей день проходить Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Конкурс має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури і традицій українського народу.  
Саме до Дня української писемності та мови 11 листопада в бібліотеці-філіалі № 1 для учнів 1-2 класів гімназіїї № 3 був проведений мовний огляд " У дзеркалі слова". Під час заходу бібліотекар читального залу познайомив дітей з історією свята та провів вікторину для кмітливих. Учні уважно слухали інформацію про книги і дізналися для себе багато нового та цікавого.









                                                                                                 




Також працівники бібліотеки-філіалу № 13 ЦБС міста Житомира провели мовознавчу мандрівку " Кришталь моєї мови". Учні 4-Б класу ЗОШ № 30 читали вірші, виконували українські народні пісні. Під час  заходу бібліотекарі провели для дітей вікторину на знання прислів’їв та приказок про мову.



                                                                                                                                    

                                                                     
                                   

Мова для кожного народу - ніби друга природа, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин людина не зможе існувати.
Мова - це не тільки засіб спілкування. Мова - це вираження культури і знань людини, її приналежності до певної нації, народу, держави. 
Ми любимо свою Батьківщину, рідну мову і народну пісню, якою славиться наша земля. І мусимо робити все для того, щоб серед інших мов  у світі звучала і наша світла й чиста, мелодійна і багата українська мова.  




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ