"Мандрівник у "Країну сонячних зайчиків"

"Мандрівник у "Країну сонячних зайчиків" 


Джерело
  Всеволод Нестайко - унікальне явище в історичній долі української книжки: він єдиний із прозаїків, які писали тільки для дітей, упродовж більше, ніж півстоліття залишається не лише найчастіше друкованим і тиражованим автором, а й найбільше читаним і реально затребуваним. Його ім’я стало візитівкою української літератури для дітей, твори ввійшли до шкільної програми і відзначені численними преміями та нагородами. Але попри все це доробок письменника, як і його творчий шлях, і досі залишається поза межами наукового дискурсу. 
            Твори письменника увійшли до "золотого" фонду дитячої літератури і видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - 53 видання. Вони несуть у собі заряд довірливості та доброти. 
            Коли починаєш подумки мандрувати кращими дитячими книжками ХХ століття, то майже відразу уявляєш таку собі "Казкову географічну енциклопедію", до якої увійшли описи віртуальних країн, яких     не знайти в жодному географічному атласі світу.      
       Власне, монополістом, творцем і володарем казкових країн у нашій літературі, яка твориться для дітей, слід вважати Всеволода Нестайка. Варто назвати лише ім’я цього писмьменника - і відразу ж на обличчях переважної більшості дітей заквітнуть усмішки, а в очах їхніх тат і мам заграють веселі іскорки, вони відразу ж засвітяться сонечками, бо їм пригадається власне дитинство...
      І не має в цьому анічогісінько дивного: адже дитячий письменник Всеволод Нестайко  своїми веселими, дотепними й мудрими повістями й казками радував, щедро ділився з багатьма поколіннями юних читачів, бо за плечима у нього десь сотня виданих книжок -ціла авторська бібліотека. 
      Його світ - тонкий візерунок дитячої казки, сплетений із тисячі чарівних образів та дивовижних створінь. Його світ - неначе золотаве мереживо сяяння нових поколінь.Здавалося б він промовляє тими ж словами, малює тими ж пензлями, що і сотні інших письменників-казкарів, але чомусь його твори не можна випустити з рук, не дочитавши до кінця.
      Найвідомішими творами Всеволода Нестайка є трилогія "Тореадори з Васюківки", казки " В країні сонячних зайчиків", "Незнайомка з країни сонячних зайчиків", "Неймовірні пригоди в лісовій школі", повісті "Одиниця з обманом", "П’ятірка з хвостиком", "Загадка старого клоуна", "Чудеса в Гарбузянах", "Пригоди Грицька Половинки" та інші.    
      За повість-казку "Незвичайні пригоди в лісовій школі" Всеволод Нестайко був удостоєний літературної премії імені Лесі Українки. А фільм  про сільських "тореадорів" за його славетною трилогією "Тореадори з Васюківки" здобув " Гран-прі" на Міжнародному кінофестивалі в Мюнхені і Головну премію на Міжнародному фестивалі  в Австралії. За  цей твір письменник був нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня. Також цей твір внесений до Особливого почесного списку Г.-К.  Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури. 
           Життя не дається кілька разів, його не можна купити чи продати, позичити чи віддати, ним не доводиться гратися чи спрямовувати у невідомість... Життя - це Божий дар, і водночас Голгофа, на яку сходить кожен у пошуках істини. І той, хто здатен на самопожертву, живе заради інших, по-справжньому щасливий. Саме такою людиною був дитячий письменник, наш земляк, уродженець Бердичева Всеволод Зіновійович Нестайко.  16 серпня 2014  на 85-му році він пішов з життя, але з нами назавжди залишаться його твори - цікаві, захоплюючі, фантастичні. Їх залюбки читають користувачі нашої бібліотеки.  















       

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ