Міжнародний день захисту дітей

"Ми прагнемо жити у мирі і добрі" 
Джерело
Світ барвистий, веселковий,                            
Різно-різнокольоровий,
Мов народжений красою,
Наче скроплений росою,
В чистих барвах, як обнова, —
Вся планета кольорова.
І на цій планеті діти
В мирі й дружбі хочуть жити!
Сьогодні 1 червня. Ми, малі,
Утричі літу вдячними всі будем!
В цей перший літній день по всій Землі
День захисту дітей святкують люди!
День дитинства, миру на Землі,
Наше літо ніжиться в теплі.
В День дитинства — в селах, у містах
Розкривайся, пісне, на вустах!

1 червня - це не лише початок літа. І не тільки перший день довгоочікуваних літніх канікул. Цього дня світ відзначає День захисту дітей, який вважається одним із найдавніших міжнародних свят. У далекому 1949 році Міжнародна жіноча організація прийняла рішення про відзначення у перший день літа Міжнародного дня захисту дітей.

Це свято як дітей, так і дорослих, адже воно покликане хоча б один раз на рік нагадувати всім людям, що дитинство слід охороняти і захищати. Адже діти - це майбутнє кожної держави. На планеті живе близько 2 мільярди дітей різних рас та національностей. Але в усіх дітей планети Земля є спільне: як найуразливіша, найбеззахисніша частина суспільства вони потребують особливого захисту і піклування.
Ставлення суспільства до  дітей упродовж тривалого часу не було однаковим. Перше законодавство стосовно дітей з’явилося на межі ХІХ-ХХ ст. Але першим міжнародним інструментом, спрямованим на захист дитинства, стала Декларація прав дитини, що була прийнята у Женеві у 1924 році.
Кожна дитина розуміє свої права по-різному. Для одного захист його прав і свобод - це боротьба за виживання, для іншого - захист від насильства у сім’ї, ще для когось - можливість висловлювати свою думку. Але не слід забувати, що наші права взаємопов’язані з обов¦язками перед іншими людьми: батьками, які дали нам життя, вчителями, які навчають у школі, друзями, іншими людьми, державою. Тобто діти мають не лише знати і вміти захищати свої права, але й дотримуватися виконання прав інших людей.
Любі діти! Запрошуємо вас до нашої бібліотеки  8 червня на масовий захід, правовий букварик: " Я теж маю право". Ви дізнаєтеся багато цікавої та корисної для вас інформації. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ