ПОДОРОЖІ - ЦЕ ТАК ЗАХОПЛИВО!

 

Подорожі — це так захоплює! А якщо ти поринаєш у світ казкових пригод, досліджуєш нові країни, знайомишся з дивовижними персонажами і небаченими представниками флори й фауни — то це цікавіше в тисячу разів.


20 листопада 1858 року в шведській провінції з’явилась на світ Сельма Оттіліана Ловіза (Сельма Лагерлеф).
Ще маленькою дівчинкою Сельма уявляла себе в оточенні казкових героїв: маленьких гномів, смішних домовиків, птахів, що вміють говорити.


Тільки-но вона навчилася читати і писати, почала записувати всі чарівні оповідання.
Я гуляла старим зарослим садом і раптом почула якісь зойки!.. Хтось жалібно кликав на допомогу... зрозуміло, що я тут-таки поспішила на поклик — і побачила крихітного чоловічка, — справжнісінький хлопчик-мізинчик! — так от, цей чоловічок відчайдушно відбивався від величезної сови, яка з невідомих причин налетіла на нього, мов вихор.


Напевне, птах подумав, що то така смачнюча миша, от і вирішив, розбишака, поласувати... .
Не знаю як, але мені вдалося прогнати нападницю-сову, і чоловічок ґречно подякував мені за допомогу. Він назвався Нільсом Хольгерсоном і розповів мені свою історію: як його зачаклував сердитий домовик, щоправда справедливо, бо Нільс позбиткувався над дідуганчиком; як він, що перетворився на такого собі хлопчика-мізинчика через чаклунство домовика, разом із гусячою зграєю мандрував усією Швецією.


Слухаючи його розповідь, я все більше й більше раділа. От так щастя, — думала я, — зустрітися з тим, хто верхи на гусячій спині пролетів усю Швецію!


І я вирішила: коли повернуся додому, неодмінно опишу його розповідь у своїй книзі!».



Сельма Лагерлеф стверджувала, що усе життя справді бачила чудесних істот і створінь. Вона так зжилася з казкою, яка пронизала всю її творчість.


У цій книжці письменниця розповідає історію чотирнадцятирічного хлопчика Нільса, який перетворюється в карлика через свій егоїзм і розпещеність. Але рідна природа, тварини і птахи стають вихователями почуттів добра і любові в маленькому Нільсові.


На спині гусака він вирушає з дикими гусьми в мандрівку в бік Лапландії. Нільс відвідує всі куточки Швеції і в його душі прокидається доброта, вміння відчувати чужий біль, смуток, страждання. Історія Нільса носить відкрито моралістичний характер, а заклик дбайливо ставитися до природи залишається актуальним і в наші дні.
Описуючи шведське життя, письменниця детально інформує читача про свою рідну країну, її географію, історію і міфологічне минуле. Ця книга дуже швидко стала найулюбленішою для багатьох дітей світу.
«Допоки дітям весело читати цю книгу — вона перемагатиме!»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ