Прийшов Спас - пішло літо від нас!

                                   Прийшов Спас - пішло літо від нас!

     До найбільших серед дванадцяти  річних свят християнського календарного циклу належить і  Преображення Господнє, або Яблучний Спас, що припадає на 19 серпня. Він вважається третім після Різдва та Великодня святом.

Джерело



  За Біблією в цей день Ісус Христос разом зі своїми учнями піднявся на маківку гори. Довкола нараз спалахнуло дивовижне світло: їхній учитель у блаженному сяйві здіймався на небеса. Усі почули голос всевишнього, який возвістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Саме це і переконало присутніх у надприродній місії Христа - об’єднанні земних і небесних начал. Звідси і назва свята - Преображенння Господнє.
     Однак у народі свято Спаса має і світське значення, пов’язане із святом врожаю. Це дає підставу вважати, що його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Адже в усіх давніх народів існували урочисті свята врожаю. Найпоетичніше вони проходили в Єгипті. Наші далекі пращури також широко відзначали закінчення жниварської пори.
     Красномовним свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. Іноді на Спаса несли до церкви також мак, моркву, цибулю, лікарське зілля, зокрема васильки та чорнобривці. З чорнобривців робили купелі для немовлят.
Джерело
      З особливим нетерпінням чекали Спаса пасічники. Кожен бджоляр за два-три дні до свята робив ревізію, щоб визначити, скільки меду взяти собі, а скільки залишити бджолам  на перезимівок. Годилося напередодні Спаса дати порційки меду сусідам, приятелям, сиротам та немічним людям.
     У церкві в цей день святять фрукти (груші, яблука), мед та пшеницю. Саме від цього дня можна їсти яблука. Здебільшого родина урочисто сідає за стіл після повернення із церкви. Яблука під час цього святкового обіду краще смакують із освяченим медом.
        Зі святом усіх! Щастя і здоров’я вам!       

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Творчість братів Грімм

Всесвітній день дитини

ВЧИМОСЯ ГОВОРИТИ КОМПЛІМЕНТИ